Kilpapurjehdus on upea laji, johon voi ottaa osaa purjeveneellä, purjelaudalla tai jollalla. Tarjolla on monia erilaisia kisoja, jotka tarjoavat jännitystä niin osallistujille kuin yleisöllekin. Osa kilpailuista suuntaa jopa maailman ympäri.

Esittelemme tässä artikkelissa kilpapurjehduksen perusteet pähkinänkuoressa. Ensimmäiseksi esittelemme kansainvälisellä tasolla tunnettuja purjehduskilpailuja. Tämän jälkeen ovat vuorossa kotimaiset purjehduskilpailut, joiden valikoima on yllättävän laaja. Postauksen lopussa esittelemme suomalaisia kilpapurjehtijoita ja heidän saavutuksiaan. On upeaa, että suomalaiset ovat menestyneet tässä mainiossa lajissa jopa olympiatasolla!

Kansainvälisellä tasolla tunnettuja purjehduskilpailuja

Maailmalla on runsaasti erilaisia tunnetuiksi tulleita purjehduskilpailuja, jotka ovat saaneet osakseen kansainvälistä huomiota. Ensimmäisenä monelle tulee mieleen America’s Cup, joka on vaihtuvan järjestäjän organisoima haastepurjehduskilpailu. Muita kansainvälisiä kilpailuja ovat esimerkiksi Fastnet Race, Gotland Runt, Key West, Kings Cup, Sydney Hobart ja Volvo Ocean Race.

Kotimaisia purjehduskilpailuja

Suomessa kaikenlainen veneily on suosittua ajanvietettä ja myös Suomessa järjestään monia purjehduskilpailuja niin avomerellä kuin radoillakin. Tunnettuja kotimaisia purjehduskilpailuja ovat esimerkiksi Avomeri SM, Emäsalon lenkki, SLAM Suursaari Race, Helsinki Tallinna Race, Matala Ocean Race, Päijännepurjehdus, Viaporin Tuoppi, Pyytinkarin kisat, Suunto Cup, R Regatta, Hangon Regatta, Helsingin Regatta, Baltic Classic Masters Cup ja Musto Classic.

Kotimaisia kilpapurjehtijoita

Suomesta on lähtöisin myös monia kilpapurjehtijoita, kuten Reima Alander, Rikard Bjurstrom, Marko Dahlberg, Tom Björndahl, Hjallis Harkimo, Erkki Heinonen, Ari Huusela, Ludde Ingvall, Thomas Johanson, Jyrki Järvi, Silja Lehtinen, Sari Multala, Esko Rechardt, Sam Öhman, Tapio Saavalainen, Henrik Thelen, Kenneth Thelen, Mika Aarnikka ja Petri Leskinen. Siitä huolimatta, että Suomesta löytyy monia kilpapurjehtijoita, tulee monelle suomalaiselle ensimmäisenä mieleen Hjallis Harkimo, joka on tunnettu suomalainen liikemies, mutta myös kuuluisa kilpapurjehtija, joka ei pelkää kovimpiakaan purjehduskoitoksia.

Suomalaispurjehtijat ovat menestyneet niin MM-, EM- kuin olympiakisoissakin. MM-mitalisteiksi ovat itsensä purjehtineet muun muassa Tom Björndahl, Marko Dahlberg, Erkki Heinonen, Silja Lehtinen, Sari Multala, Mika Aarnikka ja Petri Leskinen. Olympiamenestystä ovat saaneet Thomas Johanson, Jyrki Järvi, Silja Lehtinen, Esko Rechardt ja Paul Sjöberg. On upeaa, että suomalaiset kilpapurjehtijat ovat onnistuneet kipuamaan näin korkeille palkintopalleille ja osoittamaan, että suomalaisella sisulla pärjää vaativimmissakin purjehdusolosuhteissa!