Kilpapurjehdusharrastuksen aloittamiseen ei tarvita kuin uimataito, muuta alkuvaatimusta ei ole ilmoittauduttaessa alkeiskurssille. Aloittelijat saavat olla minkä ikäisiä tahansa, sillä toiset aloittavat jo aivan nuorina ja toiset kokeilevat purjehtimista vasta eläkeiässä. Jonkinlainen peruskunto on silti tarpeen, koska aloittelijankin täytyy pystyä itse nousemaan tai hyppäämään veneeseen. Veneillessä tarvitaan tasapainoa ja on pystyttävä toimimaan veneen kannella sen liikkuessa. Kannattaa pitää mielessä, että purjehtijan tehtäviin kuuluu köysien kiskomista ja esineiden kantamista.

Aloittaessa ei tarvitse omistaa omaa venettä, eikä sitä ole pakko hankkia koskaan, jos vaan saa veneen käyttöönsä jostain muualta tai osallistuu yhteispurjehduksiin. Monella on purjehduksesta sellainen mielikuva, että siihen tarvitaan paljon rahaa ja kalliita varusteita. Alkeiskurssille mennessä ei kuitenkaan tarvita mitään omia varusteita, koska pelastusliivitkin saa kurssin järjestäjän puolesta. Vain omat sateenkestävät lämpimät vaatteet ovat tarpeen.

Purjehtimisen kokeilu

Toiset imevät taipumuksen merellä oloon jo äidinmaidosta ja purjehtimiseen on helppo tottua, jos omalla perheellä tai lähipiirillä on purjevene. Purjehdusretkillä usein kaikki osallistuvat purjehtimiseen jollain tavoin. Retkillä voi seurata, miten osaavimmat toimivat ja samalla puuha tulee tutuksi edes etäisesti. Silti jotkut ilmoittautuvat purjehduskursseille ilman että olisivat koskaan istuneet purjeveneen kyydissä. Suositeltavaa silti on edes vierailla jonkun veneen kyydissä ennen kurssille menoa, ellei sitten halua maksaa etukäteen kurssista ja huomata jo ensimmäisellä tunnilla, ettei purjehdus olekaan yhtään mitä oli odottanut.

Ensikertalaiset voivat tutustua esimerkiksi Purjelaivasäätiön toimintaan, sillä heidän kauttaan voi ilmoittautua mukaan purjehduksille. He järjestävät esimerkiksi seikkailupurjehduksia Suomessa ja ulkomailla, eikä mukaan tarvita kuin kohtuullinen peruskunto ja joustava mielenlaatu. Purjelaivasäätiön mukana voi päästä osallistumaan myös kilpapurjehdusten miehistöön esimerkiksi Tall Ships Racessa eikä silloinkaan tarvita aiempaa kokemusta purjehtimisesta.

Purjehtimisen alkeiskurssit

Purjehtimisen alkeiskursseja järjestävät pursiseurat ja purjehduskoulut. Kursseilla opetellaan veneen peruskäsittelytaidot ja miten sillä päästään liikkumaan. Lisäksi aloittelijan on tarpeen oppia millä nimillä veneen eri osia kutsutaan ja mitä kaikkea veneellä pystytään tekemään.

Purjehduskursseja pidetään sekä saaristossa että sisävesistöissä. Tuhansien järvien maassa yleensä useimpien läheltä löytyy purjehduskursseja tai ainakin alan harrastajia. Alkeiskurssin jälkeen voi suuntautua joko huvipurjehtijaksi tai suunnata heti kilpailuihin.